KZ Glasis

Komorni zbor Glasis ustvarja že tretjo sezono. Deluje pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Markovski zvon iz Markovcev, v njem pa prepeva 24 pevcev z bližnje in daljne okolice. V pretekli sezoni so izvedli projekt Gospel in duhovna glasba, junija letos pa se predstavili na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Olomoucu na Češkem, kjer so v kategoriji mešanih zborov z obvezno skladbo dosegli zlato plaketo. Ob rednem delu je v zboru tudi skrb za dobre odnose, ki jih prežemajo pripravljenost za delo, pozitivno vzdušje in obilo smeha. Zbor vodi Ernest Kokot.

POROČILO IZ ZBORA ČLANSTVA 2022

Aktivno pevsko dogajanje za Komorni zbor Glasis, se je v letu 2021 zaradi vsem znane Covid situacije začelo šele meseca aprila. Prej smo v mesecu februarju, ob Slovenskem kulturnem prazniku, na povabilo JSKD Ptuj na daljavo posneli slovensko himno. V mesecu marcu je zaradi omejitev le polovica zbora nastopila na prireditvi Ključ do odličnosti na ljubljanskem gradu. Prav tako sva v mesecu marcu z Ernestom za Radio Slovenija, za oddajo »Prisrčnica« v jutranjem programu,  posnela izjavi o ljubiteljski zborovski dejavnosti.

Z rednimi pevskimi vajami smo, kot že rečeno, začeli šele konec meseca aprila, ko so razmere to dopuščale, pa še takrat ločeno, vsakič le polovica zbora. To je trajalo vse do konca sezone, do konca junija lanskega leta.

Načrti so bili veliki, realiziralo se ni skoraj nič, razen vaj. Ponovno je odpadlo državno tekmovanje Naša pesem, ki je bilo prestavljeno iz leta 2020, prav tako tudi mednarodno tekmovanje v Corku na Irskem. V načrtu smo imeli tudi udeležbo na festivalu Europa Cantat, ki ga je lansko leto gostila Slovenija, a se je zboru kot celoti žal tudi to izjalovilo. Naše barve je na omenjenem festivalu branila le družina Kokot, ki je nastopila na prireditvi Družinski DO RE MI – 17. julija 2021.

Sledile so poletne počitnice. Pod strogimi ukrepi smo ponovno začeli z vajami takoj v začetku septembra. Ker je situacija dopuščala, smo  po 21. mesecih na povabilo JSKD Ormož, zbor kot celota ponovno stopili na oder in nastopili na njihovi območni reviji pevskih zborov. Sledila je območna revija na Ptuju konec meseca septembra.
Leta 2019 smo bili povabljeni na vikend gostovanje v Beograd. Takrat so bile razlog za odpoved nastopa poplave v Srbiji. Ponovno smo jih želeli obiskati novembra lanskega leta. A ker je v naše vrste nenehno posegal Covid, smo nastop in gostovanje tri dni pred odhodom žal morali odpovedati. Intenzivno smo se v jeseni pripravljali na naš veliki Božično-novoletni koncert, ki  je bil prav tako planiran že za 2020 in ki smo ga v soorganizaciji z Javnimi službami in Dominikanskim samostanom Ptuj, 17 in 18. decembra lani tudi izpeljali. Ponovno nam je uspelo oba večera napolniti veliko koncertno dvorano samostana in zadovoljstva ni skrivala niti naša publika, niti mi. Skratka, uspelo nam je.
26. decembra smo nastopili na tradicionalnem Božičnem koncertu društva KUD Markovski zvon. Lani sta bila koncerta dva.

Skupno smo v letu 2021 imeli 49 vaj, po 3 šolske ure  in 2 intenzivni sobotni dopoldanski  vaji.

Leto 2022 se je začelo popolnoma drugače, kot prejšnji dve.

Koledarji so polni. Čakajo nas nastopi, predtekmovalni koncerti v marcu in aprilu, mednarodno tekmovanje na Irskem konec aprila in v začetku maja, državno tekmovanje Naša pesem in območna revija v maju in še bi lahko naštevala…..
V naše vrste smo pred kratkim sprejeli dva mlada pevca, česar smo zelo veseli. Zbor trenutno šteje 24 članov. Znotraj zbora zraven deluje petčlanski organizacijski odbor, ko se pripravljajo večji projekti, pa se odbor razširi.
Ker ima zbor velike ambicije, želje in cilje in ker se lotevamo večjih in zahtevnejših  projektov, ki za sabo potegnejo tudi večji finančni vložek, že več let prakticiramo in za lažje delovanje vsaki mesec vsi redno zaposleni člani zbora, v blagajno mesečno prispevamo 20€. To je 200€ na člana na sezono.

Čas epidemije in prepoved ustvarjanja nam je pokazal, kakšno veličino ima v naših življenjih kultura petja in ustvarjanja v ekipi, kot je Komorni zbor Glasis. Da se kar tako ne damo, smo pokazali s tem, da smo se po skoraj dve leti trajajoči preizkušnji, zbrali v skoraj enaki sestavi, kot smo se pred epidemijo razšli. Povezuje nas torej ekipni duh, isti cilji in prijateljstvo. Največje zasluge za to pa ima seveda naš dirigent Ernest Kokot.

Martina Horvat, predsednica KZ Glasis