MeCPZ Sv. Marko

Mešani cerkveni pevski zbor Sv. Marko deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Markovski zvon in združuje pevce vseh generacij. Poleg cerkvenega petja zbor rad poseže tudi po drugi zborovski literaturi, s katero se predstavlja na odrih občinskih prireditev pa tudi širom Slovenije in v tujini. Mladostna zagnanost in razigranost ter modrost in izkušnje starejših (včasih pa tudi obratno) se med seboj lepo prepletajo, kar ustvarja prijetno vzdušje na tedenskih vajah. Zbor nadaljuje dolgoletno tradicijo petja v domači župniji. Od leta 2013 ga vodi Alenka Domanjko Rožanc.

POROČILO IZ ZBORA ČLANSTVA 2022

Mešani cerkveni pevski zbor Sv. Marko je zaradi vsem znane situacije v letu 2021 s svojimi pevskimi vajami pričel šele v spomladanskih mesecih. Pripravljali smo se namreč na petje na mašniškem posvečenju gospoda Simona Lamprehta, ki je bilo v nedeljo, 27. junija 2021, v mariborski stolnici. V pomladanskih in poletnih mesecih smo zapeli na nekaj porokah, skupina punc pa je na povabilo s pesmijo pospremila znano prireditev Kresnik, 31. nagrado za roman leta, ki ga podeljuje časnik Delo. Dogodek je potekal v sredo, 23. junija, na ljubljanskem Rožniku. Poleti je v Ljubljani potekal Mednarodni zborovski festival, Europa Cantat, ki sta ga organizirala Evropska zborovska zveza in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Tam sta pri organizaciji aktivno sodelovala tudi dva naša člana, Mitja Kostanjevec in Nika Rožanc. Prav tako je družina Kokot nastopila v programu.
Skupaj z g. župnikom smo proslavili njegovo okroglo rojstnodnevno številko, ob koncu Mladinskega glasbenega tabora pa smo pomagali počistiti društvene prostore in pripravili piknik za člane.
Sledil je še en večji projekt v društvu – gledališka predstava, pri kateri so nekateri člani sekcije aktivno pomagali, vsi pa smo si predstavo ogledali in seveda spodbujali gledališčnike.
Konec septembra smo na povabilo Jožeta Ekarta - Pepija sodelovali pri snemanju filma 'Na brazdah ljubezni', ki je potekalo v cerkvi sv. Martina na Hajdini. Oblekli smo se v folklorne kostume, ki nam jih je posodilo Folklorno društvo Markovci, in zapeli nekaj cerkvenih pesmi.
Ob koncu septembra smo vnovič začeli z vajami, ki jih imamo ob petkih ob 18.00 in se pripravljali na tradicionalni božični koncert. Pod vodstvom naše zborovodkinje, Alenke Domanjko Rožanc, smo pripravili izbor treh pesmi in jih na koncertu v nedeljo, 26. 12. 2021, tudi odlično izvedli na obeh koncertih. Prav tako smo pri koncertu pomagali s pripravami – razdeljevali smo vstopnice, postavili klopi. Zelo nas veseli, da smo pri tem projektu skupaj stopile prav vse sekcije društva – tako je bilo lažje, bolj sproščeno in veselo.
Čez vse leto smo peli pri vseh svetih mašah in praznikih, prav tako pri pogrebnih svetih mašah, ki sedaj potekajo v vežici. Petje v vežici nam je predstavljalo nov izziv – ne zaradi petja samega, ampak zaradi organizacije. Pripravili smo nove pogrebne mape. Sproti se še učimo in prilagajamo.

Vesela sem, da se nam je pridružilo nekaj novih pevk in tudi pevcev. Prav vsak naš pevski zbor dopolnjuje, skupaj nam je lepo – čeravno sta zadnji dve leti zagotovo pustile kar nekaj posledic, ki se odražajo marsikje. Pa vseeno se trudimo in korak po korak obnavljamo vse okrog nas.

Hvala vsem, ki nas podpirate in še posebej hvala naši zborovodkinji Alenki, ki ne omaga, ki nas spodbuja, ki pripravlja program in nas uči. Iskrena hvala tudi vsem organistom za vašo prisotnost na koru, z vami je vedno lepše!


Nika Rožanc, predsednica Cerkvenega pevskega zbora sv. Marko